Undervisere

Helene Gjerris

Sang

Biografi

Helene Gjerris er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København og på École Philippe Gaulier i London. Hun debuterede officielt i 1997, men allerede inden da var det klart, at hun var en usædvanlig figur i dansk musikliv. Hun optræder med samme skarpe fokusering hvad enten det drejer sig om et kirkeværk, en opera eller en uropførelse af et nyt værk. Hun er dybt involveret i nutidsmusikken, og adskillige værker er skrevet specielt til hende. Ikke uden grund, for hvad danske komponister ved, hvordan hun alene kan bære hele forestillinger. To af Helene Gjerris´største operapræstationer er også udkommet på CD: Hovedrollerne i Per Nørgårds Nuit des Hommes og i Peter Bruuns prisbelønnede solo-opera Miki alone.

På de europæiske barokscener har hun optrådt i operaer af Händel, Monteverdi og Cavalli. Herhjemme har hun været solist hos de danske symfoniorkestre, og på Den Jyske Opera og Det Kongelige Teater har hun sunget klassiske operapartier som Carmen, Askepot og Cherubino i Figaros Bryllup. Med ensemblet Figura, som hun var med til at stifte som 24-årig, synger hun nye danske værker og eksperimenterer med nye måder at afholde koncerter på. Endnu en af hendes mange sider kommer frem, når hun sammen med vokalgruppen Kopenhagen Kabarett dyrker cabaretsangene fra mellemkrigstidens Berlin.

Der kommer hele tiden nye facetter til Helene Gjerris, og for sine usædvanlige alsidige evner er hun blevet belønnet med bl.a. Aksel Schiøtz Prisen, Gladsaxe Musikpris, Musikanmelderringens Kunstnerpris, Dansk Tonekunstner Forenings hæderspris og Reumert Talentprisen og Tagea Brandts Rejselegat.

Sideløbende med sin karriere som sanger har Helene Gjerris siden 2003 undervist i sang, ensemblesang, repertoireklasse og moderne vokalmusik på først Det Fynske Musikkonservatorium og siden 2004 også på Det Kgl Danske Musikkonservatorium, hvor hun var ansat som adjunkt i sang.