Om koncerten

“HER ER DANMARK, DIT OG MIT

Musik fra genforeningen og fra den jydske hede

 

Helene Blum & Harald Haugaard Band med Prinsens Musikkorps under ledelse af Henrik Vagn Christensen

Her i 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark går et af landets internationalt anderkendte ensembler Helene Blum & Harald Haugaard Band sammen med det uforlignelige Prinsens Musikkorps om en koncert, der tager udgangspunkt i musikken om genforeningen og samtidige traditionelle sange og melodier fra den jyske hede.

Danmarks store komponist Carl Nielsens musik til Helge Rodes skuespil ”Moderen”, der var det kongelige teaters festforestilling for genforeningen for 100 år siden, rummer nogle af komponistens største hits som f.eks. ”Som en rejselysten flåde”, ”Så bittert var mit hjerte” og ikke mindst ”Tågen letter”.

Carl Nielsen var rundet af både militærmusikken og folkemusikken. Som 14-årig blev den unge Carl ansat som hornblæser ved regimentsmusikken i Odense og inden da havde han været fast violinspillende medlem af sin fars spillemandsorkester. Således var marscher, polkaer og valse en del af Nielsens musikalske ballast og inspirationskilde livet igennem.

I koncerten møder publikum også fyrrige traditionelle dansemelodier i nye arrangementer og gamle sange bl.a. ”Der sjunger så liden en fugl” fra den jyske hede.

 

Det er ikke første gang, at de to ensembler mødes. Blum & Haugaards fortrolighed og integritet med den danske folkemusik har vist sig at være et perfekt match med PMUKs rige klang og store kraft gennem flere samarbejder de senere år. Således henrykte de to ensembler publikum bl.a. ved flyvevåbnets festkoncert i Viborg Domkirke i september 2019.

 

Koncerten dirigeres af den internationalt anerkendte dirigent Henrik Vagn Christensen.

 

Blum & Haugaard Band

Danmarks folk-diva nr. 1 Helene Blum har sammen med violinisten Harald Haugaard etableret sig som nogle af de neste fortolkere og fornyere af den danske musiktradition og levendegør kulturarv på allerhøjeste kunstneriske niveau.

Deres egne sange og kompositioner blandes nænsomt med originale fortolkninger af gamle sange og instrumentalstykker fra den rige danske musikskat. Deres integritet er enestående, og deres store virtuositet og nærvær er med til at gøre deres koncerter uforglemmelige. Med deres uforlignelige Helene Blum & Harald Haugaard Band er de et af de fremmeste navne på den nye danske folkemusikscene, og med 100 koncerter om året, hvoraf de este spilles i udlandet, er de samtidig travle ambassadører for dansk musik og kultur i udlandet. Siden etableringen i 2008 har de gang på gang lagt publikum ned på festivaler, koncerthuse, klubber og koncertkirker i Europa, Nordamerika og Japan.

Cellisten Kirstine Elise Pedersen, guitaristen Mikkel Grue og slagtøjsspilleren Sune Rahbek fuldender Blum & Haugaards musikalske univers med gennemmusikalsk spilleglæde med umiddelbar musik, der ikke behøver at gå omvejen gennem hjernen for at gå direkte i sjælen og ramme publikums rødder. Deres musik er tidløs, men bringer dog historien ind i fremtiden, og den er på en og samme tid genkedelig og dog mærkeligt fornyende.

Dagbladet Jyske Vestkysten efterfølgende beskriver dem som et: “musikalsk festfyrværkeri”. Det britiske dagblad The Telegraph skriver “a haunting voice and transcending grace” om Helene Blums stemme og det danske musikmagasin Gaffa skriver om Haugaards album ”Den Femte Søster”, at han: ”endnu engang rammer hovedet på sømmet”.

 

Helene Blum: sang og violin

Harald Haugaard: violin

Kirstine Elise Pedersen: cello

Mikkel Grue: guitarer

Sune Rahbek: slagtøj