Lydlegeplads

Lydlegepladsen ved Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg er både en legeplads og et musikalsk instrument. Udgangspunktet er at alle skal kunne lege med, uanset alder og musikalske forudsætninger.

4 sæt lyde

Instrumentet består af fire sæt lyde, som automatisk skifter, mens man leger på legepladsen. Det veksler således mellem lyden af et legetøjsklaver, en futuristiske støjsynthesizer, 6 udvalgte konkretlyde og en stemme der hvisker et dadaistisk digt. Alle lydfiler i lyddesignet – toner, såvel som reallyd - er stemt i samme skala: En c-dur hel-toneskala. Det giver seks toner: c, d, e f#, g#, a#. På den måde er der skabt en indre sammenhæng mellem alt lydmateriale, som kan klinge sammen på kryds og tværs.

Garanteret succes

nstrumentet er inspireret af Steiners musikinstrumenter, som er stemt efter en pentaton skala (populært sagt, som at spille på de sorte tangenter på klaveret), med garanteret succes når du spiller/leger med det - det kan kun lyde godt! Steiner udgangspunkt er dog twistet lidt ved at bruge ovenævnte heltoneskala, som giver lidt mere kant.

Lydhistorie og futuristisk støj

Lydlegepladsen fortæller også lydhistorie og er en slags udstillingsvindue for nogle af de aktiviteter som foregår indenfor på musikkonservatoriet i den elektroniske projektuddannelse 'Tonespace'. Her bliver de studerende nemlig også undervist i det 20. århundredes lydhistorie, og lærer mere om både futuristiske støjsynthesizere, dadaistiske digte og hverdagens konkretmusik.

Du kan selv

Men alt det behøver du sådan set slet ikke at vide. Du kan også bare gå i gang med at lege på lydlegepladsen, og på den måde få nogle erfaringer med hvad du kan med lyd som udtryksform. Du kan lave historier med lydene, du kan spille med dem som et musikalsk instrument, eller du kan lave lydlandskaber.

I kan selv

Hvis I er en hel gruppe, som løber rundt, kan I spille på alle græsstråene på én gang. Men hvis du kommer alene hen og spiller stille og roligt med de enkelte lyde, så husker legepladsen hvad du gør og spiller det for dig igen, mens du selv kan spille videre med andre lyde. Og når du nærmer hånden stille til en af lydene så ændrer tonehøjden sig, lidt ligesom når man spiller på en theremin.

Hører du lyde?

Når du er på lydlegepladsen i Esbjerg kan du også lege med andre på to andre interaktive lydlegepladser i Vejle og Odense. De tre legepladser er koblet trådløst sammen, så hvis du en nat kommer forbi lydlegepladsen og den giver lyd fra sig, selvom der ingen mennesker er på den, så er det ikke dig, der hører lyde - det er bare nogen der leger på legepladserne i en af de andre byer.