29.05.2018 10:52 Category:

Farandi siger farvel

Farandi markerer slutningen på 5 måneders ophold


Farandi fejrer enden på 5 måneders ophold i Danmark med koncerter i Esbjerg, Svendborg og København. Koncerterne indeholder nyt materiale som er kraftigt inspireret af den lokale musik og musikere og afspejler derved bandets tid i landet. 
 
Før de rejser videre til Helsinki tager det pan-nordiske folkemusikensemble Farandi på en sidste koncertrække rundt i landet og benytter samtidig lejligheden til at takke de mennesker som har fået dem til at føle sig hjemme siden de landede i Danmark i januar måned.
 
Nyt men erfarent ensemble
Bandet er stadig blot nogle måneder gammelt, men alligevel har de allerede spillet mange koncerter i Danmark samt givet workshops, spillet til dans, spillet til DMA (Danish Music Award), skolekoncerter m.m. ”Alle disse koncerter har haft en stor betydning for vores ophold i Danmark. Vinterturnéen, som vi lagde ud med sammen Folkekons, var et dejligt første møde med musikelskere landet over - fra København til Thy. Det var kort sagt på den turné vi gik fra at være en gruppe individer til at være et band”, forklarer Tommie Black-Roff, Farandis britiske islæt.
 
Men også Fanø har haft en stor betydning for musikernes ophold idet 5 ud af Farandis 6 medlemmer har boet på øen og således blevet en del af fællesskabet både socialt og musikalsk gennem jams, koncerter, dans og nye venskaber med musikere som f.eks. Tove de Fries og Peter Uhrbrand. ”Det smukke landskab og øens rytme har også været med til at skabe vores musik. Færgeturen på 12 minutter mellem Esbjerg og Nordby har givet os et stille øjeblik to gange om dagen, hvilket er en gave, når man er i et så intenst læringsforløb som på Syddansk Musikkonservatorium”, fortæller Saana Kujala.
 
Hver især har orkestermedlemmer også taget forskelle ting med fra opholdet. ”Einar har spillet en del sammen med violinisten Tove de Fries, hvilket har inspireret ham til nye kompositioner. Marieke har besøgt violinisten Peter Uhrbrand og den fynske sækkepibespiller Keld Nørgaard, samt lavet nye arrangementer af traditionelle danske melodier. Tommie har interviewet Poul Lendal om den danske folkemusiks historie og Petrus har lavet ny musik sammen med medstuderende på SDMK”, fortæller Farandi som er ved at være klar til næste etape af deres fællesnordiske uddannelsesforløb.

Danmark og Fanø er med i ånden
Når vi rejser til Helsinki og videre rundt i Norden, vil vi helt sikkert tage musikken og holde ånden fra vores tid på Fanø og i Danmark i live i bandet. Vi har nogle gode måder at huske os selv på det; ved at spille dejlige søndehoninger, danse polka eller synge kaffepunchsangen. Og så skal vi jo ikke glemme, at vi kommer tilbage, når vi tager på europaturné i 2019 Der kan man så sikkert få at høre, hvordan alle de danske indtryk er blevet blandet med finske og norske traditioner”, siger Marieke van Ransbeeck.
 
Finske Saana Kujala tilføjer: “Uanset hvor vi har befundet os har folk været ivrige efter at dele deres musik med os og at lytte til det, som vi kom med. Og imødekommenheden går igen på mange forskellige planer. Vi har f.eks. aldrig været bange for hvad der skulle ske, hvis vi ikke nåede den sidste færge hjem til Fanø. Med vores nye danske familie har vi altid et sted hvor vi kan sove”.

Fakta:
Farandi består af seks musikere af fem forskellige nationaliteter bragt sammen af deres kærlighed til folkemusik. Med sig bringer de det bedste fra Danmark, Finland, Storbritannien, Sverige og Belgien og udforsker sammen den akustiske musiks fulde potentiale; fra traditionelt til kontemporært, fra minimalistisk til symfonisk. Lyden af den unikke besætning besående af nøgleharper, harmonika, tværfløjte og sækkepiber beskrives som et “transparent ocean orchestra” (Olof Misgeld).
 
Navnet “Farandi” kommer fra oldnordisk og betyder “at rejse” eller “at fare”, hvilket referer til bandets nuværende rejse. Som en del af Nordic Master in Folk Music, den højeste folkemusikalske uddannelse i Norden, rejser gruppen de kommende to år rundt i de nordiske lande. Farandi har en fælles tro på at folkemusik forener mennesker - musikere, koncertgængere og dansere. Netop derfor krydser de grænser for at bringe mennesker sammen omkring deres “amazing sound” (Emilia Amper). 
 
Farandi består af Marieke Van Ransbeeck (sækkepiber), Mette Qvist-Jensen (fløjte), Tommie Black-Roff (harmonika) og Petrus Dillner, Saana Kujala og Einar Zethelius (nøgleharper).

Koncerter:

Cafe Aroma
Korsgade 17, 5700 Svendborg
fredag 01.06
http://cafearoma.dk/ 

Folkamok Festival
Købmagergade 52, 1150 København
lørdag 02.06
http://www.facebook.com/Folkamok/

Syddansk Musikkonservatorium Esbjerg
Kirkegade 61, 6700 Esbjerg
mandag 04.06
http://sdmk.dk