Postkort fra Graz

POSTKORT FRA GRAZ

Navn: Chris Falkenberg Rasmussen
Alder: 23 år
Hovedinstrument: Trommer
Uddannelsesretning: Rytmisk samtidsmusik, Esbjerg
Udvekslingssted: Kunstuniversität Graz - Institut für Jazz 

Find Chris her:

https://www.facebook.com/trommechris
https://www.facebook.com/flatbop/
m.youtube.com/channel/UCYyOz8M2WNcggA793PIx41g

  

Hvorfor tog du på udveksling i Graz?

Jeg søgte tre steder: Sibeliusakademiet i Helsinki, Birmingham Conservatoire og Kunstuniversität Graz (KUG). Jeg kom ind i både Helsinki og Graz og så måtte jeg jo vælge.

Martin Andersen gav mig nummeret på Morten Ramsbøl, som er basprofessor på den rytmiske afdeling i Graz og ud fra snakken med ham vurderede jeg at Graz var det rigtige sted for mig.

Her er ca. 100 studerende på den rytmiske afdeling, mange af dem fra Slovenien, Ungarn og Kroatien. Her bliver spillet jazz og man har mulighed for at være aktiv hele tiden.

Hvad synes du om byen og konservatoriet?

Stemningen i byen er lidt ligesom at være på ferie. Arkitekturen er anderledes, der kører sporvogne, osv. Og så er der bare mange studerende i byen (60.000 i alt i byen og 2188 på KUG). Priserne er ca. som i Danmark, men det er meget billigere at gå ud og spise. Man skal dog lige holde øje med helligdagene (også dem man ikke vidste fandtes), som butikkerne holder meget i hævd. Ellers kan man risikere at sulte i flere dage.

Administrationen omkring de studerende er meget anderledes end i Danmark. Man skal selv lave en masse aftaler om undervisning og det kan være lidt overvældende at skulle sætte sig ind i hvordan det hele fungerer. En stor del af informationen er på tysk, så der var en stejl læringskurve. På introdagen måtte jeg simpelthen henvende mig til nogle medstuderende og sige "hvad gør jeg?".

Den rytmiske afdeling ligger lidt for sig selv i nogle gamle bygninger og studieboligerne er nærmest i samme bygning. Der er også et øvelokale på kollegiet, som jeg for det meste bruger - det er næsten umuligt at få øvetid som trommeslager i konservatoriets øvelokaler - med mindre man står meget tidligt op.

Største musikalske oplevelse under dit ophold indtil nu?

Den første uge kom der en masse big shots, som gav clinic og koncerter, bla. Ari Hoenig, Nitai Hershkovits, Greg Hutchinson. Det var fedt at høre dem tage standarderne helt ud i ekstremerne og stadig have fuld kontrol over det. Jeg har også lige spillet koncert med nogle af lærerne og en (guitar-)gæsteprofessor fra New York (Phil Robson - Guitar, Julian Arguelles - Tenor Sax, Morten Ramsbøl - Bas)

Hvad synes du, at du kan tilføre stedet som dansk musiker?

Langt hen ad vejen har jeg fundet det jeg ledte efter, nemlig et sted, hvor der bliver spillet en masse (standard-)jazz og hvor der hele tiden er nogen at spille med og hvor der tit er bud efter én til et job eller et projekt.

Men der er måske også en tendens til skyklapper i forhold til hvordan musikken skal spilles. Jeg har oplevet nogle undervisningssituationer, hvor man næsten får en facitliste i forhold til hvordan det skal spilles. Der synes jeg vi har en mere nuanceret tilgang i Danmark. Der er mere åbenhed ift. fortolkning. Kreativiteten er ikke altid i højsædet her.

Udover det rent faglige, hvad får du så ud af at tage et udvekslingsår i Østrig?

Jeg har fundet ud af at tingene kan gøres på andre måde end man er vant til - og stadig fungere.

Og så har jeg fået en masse nye venner og kontakter, som forhåbentlig vil blive et nyt netværk fremover. Jeg har allerede fået opfordringer til at komme og spille koncerter og turnéer i mine medstuderendes hjemlande. F.eks. i Spanien og Slovenien. 

Og så bliver man bare mere selvstændig på alle niveauer ved at skulle klare alting selv.

(Ved et lykketræf viser det sig heldigvis, at der kommer en og gør rent i min lejlighed).

Hvad har været den største udfordring?

Jeg bliver kastet ud i mange ting. F.eks. big band-koncerter med kort forberedelsestid. Om nogle uger skal jeg arrangere et af mine egne numre for big band. Som trommeslager, hvor man måske ikke er helst så skarp på teori og arrangement, er det lidt af en udfordring.

 

 

www.kug.ac.at/en/home.html