23.06.2016 14:28

Entreprenørskabsprisen 2016: Odense

Trommeslager og komponist Radek Wosko modtog anerkendelse for sit entreprenante virke.


Det var modet og viljen til at gå efter drømmen og det høje kunstneriske niveau, der blev udslagsgivende da Syddansk Musikkonservatorium og Dansk Musiker Forening uddelte årets entreprenørskabspris ved konservatoriet i Odense. Den netop dimitterede rytmiske kandidat, trommeslager og komponist Radek Wosko modtager prisen for projektet "The Tomasz Stanko Experience".

Radek har arbejdet målrettet på at gøre sin drøm om at spille med den polske jazzlegende Tomasz Stanko til virkelighed og undervejs har han udvist stort engagement, handlekraft, samt enestående entreprenant talent og overblik i alle projektets faser.

Om Tomasz Stanko siger Radek selv: "Hvis man skal sætte et ansigt på polsk jazz de sidste 50 år, så er det ham. For mig er han en af de største helte. Man kan sammenligne det med at spille med Miles Davis eller John Coltrane for os polakker."

"The Tomasz Stanko Experience" omfattede tre koncerter på højt kunstnerisk niveau – blandt andet på et udsolgt Jazzhouse i København - hvor Radek Wosko og en række internationale musikere, herunder SDMK-alumnerne Tomasz Dabrowski og Richard Andersson, spillede egne kompositioner sammen med Tomasz Stanko. Ud over at være idémanden bag projektet har Radek Wosko selv rejst midler, koordineret markedsføringen af koncerterne, været involveret i bookingarbejdet, samt etableret kontakten til Stanko.

Radek forlod sit hjemland, Polen, som 25-årig og rejste til Danmark for at satse fuldt og helt på at gøre barnedrømmen om et liv i musikken til virkelighed. Det var lige efter at han havde færdiggjort medicinstudiet. Det første år ved SDMK var hårdt. Radek fik ikke SU i starten og måtte derfor arbejde ved siden af musikstudierne og dansktimerne: "Jeg kan huske første år øvede jeg sindssygt meget, lærte sindssygt meget dansk og så var jeg på arbejde tre timer om dagen hver dag. Det har været nogle hårde dage, men jeg oplevede det ikke som om det var hårdt. Det skulle jo bare gøres. Der skulle øves og der skulle spilles og der skulle arbejdes og der skulle læres dansk."

Siden da har han ikke set sig tilbage og det er allerede blevet til fire anmelderroste albumudgivelser og turneer i Danmark, Polen, USA og Afrika.

Det var første gang at SDMK og DMF uddelte Entreprenørskabsprisen i Odense. Prisen og tildeles en studerende, en gruppe af studerende eller i særlige tilfælde alumner, der har udvist en særlig grad af handlekraft, selvstændighed og entreprenant initiativ, hvorved der med afsæt i studierelaterede projekter og/eller kunstnerisk virke er skabt værdi for andre, det være sig af økonomisk, social eller kulturel karakter.

Prisen er det seneste konkrete eksempel på institutionens anerkendelse af de studerendes handlekraft i forhold til kunstneriske projekter. Noget man på Syddansk Musikkonservatorium har arbejdet med at styrke igennem flere år. Der er således blevet arbejdet intensivt med at udvikle fagkomplekset omkring kunstnerisk entreprenørskab. Ord som "refleksion, mod og handlekraft" er blevet et af omdrejningspunkterne i uddannelsesstedets værdigrundlag og i institutionens officielt formulerede vision, står det entreprenørielle islæt også ganske eksplicit at læse: "Syddansk Musikkonservatorium uddanner musikere i international klasse, der kan og vil tage ansvar for egen karriere som udøvere, undervisere og iværksættere".

Om uddelingen af prisen udtaler SDMK´s koordinator for entreprenørskab, Cecilia Krill: "Prisen sætter fokus på handlekraft og initiativ, og er et stærkt signal til både studerende og undervisere om, at det her er supervigtigt og helt centralt i vores uddannelser. Faglig dygtighed kan ikke stå alene. Det er vigtigt at formå at føre sine idéer ud i livet i virkelige projekter. Vi uddeler legatet til studerende som i årets løb har udvist en særlig grad af selvstædighed og entreprenant initiativ".

Da Radek Wosko er på et komponistophold i Paris modtog SDMK´s rektor Claus Skjold Larsen prisen på hans vegne. Prisen blev overrakt af DMF´s administrerende direktør Sara Linell.