26.05.2017 13:24

Et nøglehul på 10 minutter

Accordeonisten Martina Petrouova er en af SDMKs solister ved Odense Symfoniorkesters Grøntsagskoncerter.


”Først skal det lige gå op for én at det er nu man spiller i konkurrencen. Det foregår lige nu. Og på samme tid er man nødt til at glemme alt om det og bare være i musikken”.

10 minutter. Så længe står de klassiske studerende på scenen, når flere ugers hårdt arbejde, grundige forberedelser, stor spænding og maver fulde af sommerfugle forløses med deres optræden ved Syddansk Musikkonservatoriums årlige solistaudition. Den finder hvert år sted i forårssemestret og giver de studerende mulighed for at søge om at komme i betragtning som solister med Odense Symfoniorkester ved de såkaldte Grøntsagskoncerter - eller ved en koncert med Konservatoriets Kammerorkester. Solist-auditionen er en del af Syddansk Musikkonservatoriums samarbejde med Odense Symfoniorkester, hvilket bl.a. udmønter sig i at en del af juryen består af musikere fra symfoniorkesteret.

I år udmærkede accordeonisten Martina Petrouova sig særligt ved begivenheden, og hun kan derfor se frem til en solistoptræden ved en af Symfoniorkesterets ”Grøntsags-koncerter” den 19. august 2017. Martina deltog med Per Nørgaard-stykket ”Recall”, som hun ellers ikke i første omgang var så begejstret for at skulle spille:

”Jeg var ikke enig i at det var det rigtige stykke at spille, men Jytte (red: Martinas hovedfagslærer, Jytte von Rüden)overbeviste mig. Hun sagde at jeg havde en chance for at vinde konkurrencen, hvis jeg spillede det. Vi arbejdede hårdt og hun inspirerede mig meget. Vi afprøvede mange ideer undervejs og jeg fik øje på en masse detaljer i stykket efterhånden som jeg fik sat mig mere og mere ind i det. Hvis du selv er virkelig interesseret i et stykke musik kan du få det til at lyde spændende og så bliver publikum også interesseret i musikken. Jeg havde det virkelig godt med at spille det ved konkurrencen. Somme tider kan man være meget nervøs, når man skal spille en koncert, men her var det anderledes, fordi jeg kendte musikken så godt og glædede mig til at spille den. Jeg nød det bare.”

Celloprofessor og jurymedlem Niels Ullner fremhæver den årlige solist-audition som en gylden mulighed for at fordybe sig i deres arbejde med musikken:

”Det er både en chance for deltagerne til at booste deres arbejdsproces – kort sagt gi’ den gas - og samtidigt for de heldige, der bliver udvalgt, en chance for at gøre erfaringer fra det virkelige musikliv, som det normalt ikke er muligt at opnå under studietiden.”

For Martina har den flotte præstation betydet en øget motivation og en styrket tro på egne muligheder i musikbranchen:

”Det var en fantastisk oplevelse. Det er første gang jeg har prøvet at være med til sådan noget her. Det betyder jo at jeg har en fremtid inden for musikken. Det er virkeligt motiverende. Jeg kunne næsten ikke tro at det var mig det skete for. Det motiverer mig til at fortsætte. Det betyder at jeg gør det rigtigt…at folk kan lide det jeg gør. Alt det hårde arbejde der går forud for ens optræden kulminerer i de 10 minutter du er på scenen. Det er som at knipse med fingrene! Jeg kan slet ikke vente til jeg skal spille med symfoniorkesteret.” 

Udover Martina er også pianisten Janus Araghipour, cellisten Mikolaj Blaszczyk og accordeonisten Dominik Kwiecién, som et resultat af de seneste to auditions, udvalgt til at spille ved Grøntsagskoncerten d. 10. juni.