01.05.2017 14:40

Goldschmidt adjungeret professor

Henrik Goldschmidt er udnævnt til adjungeret professor for en 5-årig periode.


Den alsidige musiker er udvalgt til at have specielt fokus på uddannelsen af konservatoriets klassiske musikere i Esbjerg.

Henrik Goldschmidts entreprenante arbejde med kunstnerisk og pædagogisk virksomhed og hans store sociale engagement er funderet i et dybt og bredt musikerskab, hvilket vil være til gevinst for Syddansk Musikkonservatorium. Ikke mindst vores klassiske musikuddannelse i Esbjerg, hvor de studerende har skabt en særlig fællesskabsorienteret profil, vil kunne drage stor inspiration af Henrik Goldschmidts erfaringer og kunstneriske instruktion såvel som af hans refleksioner generelt om kunst, musik og kunstens og kunstnerens rolle”, udtaler rektor Claus Skjold Larsen.

Goldschmidt har som orkestermusiker været ansat i såvel Berliner Filharmonikerne og Det Kgl. Kapel. Inden for de senere år er han flere gange blevet hædret for sit menneskesyn og personlige tilgang til kunst, samfund og musik. I 2015 fik han således P2-prisen som årets ildsjæl for sit arbejde med Goldschmidts Musikakademi og i 2016 Kristeligt Dagblads Pris for sin ideologi om at ”reparere verden med musik”.

Henrik Goldschmidt udtaler om sin udnævnelse: ”Mine studerende skal opleve, hvor magisk det er, at man som musiker kan glæde og røre andre mennesker, at man kan sætte gang i en fest og trøste folk i sorg, at man kan nå de demente og få børn til at danse, at man kan samle dødsfjender i fællessang. Musikstuderende skal være målrettede i deres daglige studier. Det kræver disciplin og mange timer helt alene i øvelokalet, hvis man vil lære at beherske et instrument eller udvikle sin stemme. En stærk, motiverende faktor, for det meget slid i øvelokalet, er oplevelsen af musikkens kraft.

Syddansk Musikkonservatorium har med valget af Henrik Goldschmidt målrettet gået efter en musiker som mestrer hele paletten og som har bragt sit musikerskab i spil på en række områder, der rækker ud over musikken selv. Som adjungeret professor skal Goldschmidt bl.a. være med til at coache de klassiske studerende i forbindelse med deres turnéforberedelser, deltagelse i festivaler, projekter og lign.

Vicerektor og daglig leder i Esbjerg, Martin Gade, siger: ”Henrik Goldschmidt er en person, der kan inspirere sine omgivelser på en måde, der rækker langt ud over, hvad man kan tilrettelægge i nogen entreprenørskabsundervisning.  Hans blotte tilstedeværelse på Syddansk Musikkonservatorium vil være et uvurderligt aktiv for institutionen og uden tvivl kunne påvirke vores studerende til at finde nye veje, der ligger uden for det etablerede musiklivs rammer uden nødvendigvis at tage afstand fra de eksisterende - akkurat som Goldschmidt selv har bevist det muligt”.

 

 

Fakta:

  • En institution kan tildele titlen adjungeret professor til personer uden for institutionen, som har et højt fagligt niveau, og som institutionen ønsker at hædre med denne titel og derved knytte nærmere til sig.

  • Henrik Goldschmidt er bl.a. uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium, som i dag er en del af Syddansk Musikkonservatorium.

  • Syddansk Musikkonservatorium har og har haft en række adjungerede professorer tilknyttet forskellige fagområder: Marc Ducret (rytmisk samtidsmusik, Esbjerg), Jerry Bergonzi (jazz, Odense), Ale Möller (folkemusik), Olivier Latry (orgel), Paul Harris (musikpædagogik)