07.02.2017 13:00

Koreansk vinder af SDMK's internationale orgelkonkurrence

Jiwon Seo blev tildelt 1. pladsen og en pengepræmie på 100.000 kr.


I perioden 13.-21. januar 2017 var Syddansk Musikkonservatorium vært ved den første udgave af ”Wadden Sea International Organ Competition” – en international orgelkonkurrence for unge talenter under 35 år.

De indledende konkurrencerunder blev spillet på Marcussen-orglet i konservatoriets koncertsal i Esbjerg og P.G. Andersen og Bruhn-orglet i Vor Frelsers Kirke, Esbjerg. Finalerunden, hvor 3 finalister dystede om en samlet præmiesum på 250.000 kr. fandt sted i Ribe Domkirke d. 21/1, hvor omved 150 publikummer havde fundet vej. Uddrag fra finalekoncerterne blev efterfølgende bragt i Danmarks Radios P2.

Domorganist i Ribe Domkirke, Birgitte Ebert, udgjorde en del af prækvalifikationsjuryen og fulgte hele konkurrenceforløbet tæt. Både hun og juryformand Wolfgang Zerer var begejstrede over deltagernes kunnen:

Orgelkonkurrencen viste et meget højt niveau i alle runder. Det var interessant at opleve, hvordan alle genrer blev taget alvorligt, lige fra en lang koralfantasi af den nordtyske barokkomponist Nicolaus Bruhns (1695-1697) til Peter Møllers værk ”Forvandling” fra 1970’erne. På trods af, at repertoiret ved flere runder var relativt ens, var det 14 meget forskellige musikere, vi mødte. Fra det fabulerende til det stramt kontrollerende og alt ind imellem. Og en vinder, som havde det hele”, fortæller Birgitte Ebert med henvisning til koreaneren Jiwon Seo, som den internationale jury tildelte 1. prisen.

Man kan uden tvivl sige meget imod selve ideen om musik som konkurrence, men resultatet: at unge mennesker lærer nyt og væsentligt repertoire, intensivt og koncentreret arbejde i et ofte kort indstuderingsforløb, forskellige orgeltyper og opførelsespres at kende, det er ren gevinst både for dem selv og for orgelmusikken som helhed. Dertil kommer mødet med andre organister fra en lang række lande og ikke mindst en venlig og opmuntrende jury fra en lige så lang række lande, der med glæde udvekslede erfaringer om orgler, repertoire, kirker og byer med de unge. Konkurrencen er et løft for dansk orgelkultur i en tid, hvor det kniber med optaget til orgeluddannelserne på konservatorierne, på trods af at jobbet som organist er både afvekslende og fuld af musikalske muligheder, foruden at der ingen arbejdsløshed er”, siger Birgitte Ebert.

Planlægning og afvikling af selve konkurrencen var lagt i hænderne på Marianne Granvig, der med sine erfaringer fra 18 udgaver af den internationale Carl Nielsen Konkurrence i Odense besidder såvel den indsigt som det netværk, der er nødvendigt for at iværksætte et projekt af denne art. Ikke mindst den lokale/regionale forankring har ligget hende på sinde:  ”Det har været en varm og dejlig oplevelse at mærke det store engagement, landsdelens kirker har lagt for dagen i forbindelse med den første af forhåbentlig mange udgaver af ”Wadden Sea International Organ Competition”. Vi har mødt stor imødekommenhed fra alle, vi har kontaktet med henblik på samarbejde, og det er min opfattelse, at regionen virkelig har taget ejerskab for konkurrencen”, fortæller Marianne Granvig.

I konkurrenceugen var der også fokus på de helt unge i form af formidlende koncerter, debat om rekruttering af organister samt en juniorkonkurrence med konkurrencedeltagere fra Danmark, Sverige, Korea og England.

”Det hele var meget opløftende og forhåbentlig blot en begyndelse på et nyt kapitel i dansk orgelhistorie”, konkluderer Birgitte Ebert.

Hele konkurrenceprogrammet kan ses på hjemmesiden: www.organcompettion.dk

Følg også med på Facebook: https://www.facebook.com/waddenseaorgan/

 

Fakta:

Vinderne af den første Wadden Sea International Organ Competition:

 

1. Pris: Jiwon Seo (Korea)

2. Pris: Rashaan Allwood (Canada)

3. Pris: Liene Andreta Kalnciema (Letland)

Specialpris for bedste fortolkning af de danske værker: Haelin Park (Korea)

 I løbet af konkurrenceugen havde publikum mulighed for at komme helt tæt på både talenterne og de internationalt kendte jurymedlemmer - bl.a. i forbindelse med:

  • 16 timers konkurrencerunder med 14 organister under 35 år fra hhv. Danmark, Storbritannien, Letland, Canada, USA, Japan og Sydkorea.
  • 15 koncerter i ti forskellige kirker i Syd- Sønderjylland og i Syddansk Musikkonservatoriums koncertsal i Esbjerg
  • Konkurrence for børn og unge under 20 år - den yngste deltager fyldte 11 blot to dage før konkurrencen
  • Orgelkoncert for 120 skolebørn med ildsjælen Katrine Immerkjær Kristiansen
  • Jurykoncerter med nogle af verdens førende orgelsolister