15.05.2015 12:09

Kviumdans og lommelygtefuga

Musik og billedkunst smelter sammen i anderledes koncertoplevelse


Som en del af et mangeårigt samarbejde mellem SDMK og Esbjerg Kunstmuseum bydes der på en anderledes koncertoplevelse på kunstmuseet i Esbjerg torsdag d. 21. Maj kl 16.30. Seks klassiske musikstuderende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg vil med inspiration fra den permanente udstilling på museet spille en koncert, hvor musik og billedkunst mødes.

Forgabte i kunsten
Koncerten er afslutningen på et længere forløb, hvor de studerende, under ledelse af lektor Fredrik Søegaard, har samarbejdet med kunstmuseet. Der har været folkeskoleklasser fra forskellige klassetrin på besøg, for at lave musik til billedkunsten sammen med musikerne. Nu er rollerne byttet om og de klassiske musikere har i stedet selv fundet musik, som de spiller til billederne. Sanger Anette Signe Pedersen udtaler: “Da vi havde børn til at opleve malerierne gennem musik, kunne man føle hvordan de fik så meget mere ud af det. De omfavnede den klassiske musik åbent og var helt forgabte i kunsten.”

Et af billederne vil under koncerten blive udsat for nykomponeret musik på stedet, hvor to af musikerne vil skabe en såkaldt ”lommelygtefuga” sammen med publikum her og nu.

Et nyt lag
Det meste af musikken er nøje udvalgt fra de klassiske musikeres egne repertoire. “Med den musik vi har valgt, er det lidt som at male et nyt lag på værkerne, og skrue op for de følelsesmæssige knapper” udtaler Jacob Mouritzen, der er projektets organist: “Jeg har valgt en smuk arie af Bach der med en intens tekst og melodi, udpeger båndet mellem mor og barn på et af Knud Aggers værker”, fortæller han.

Efterhånden begyndte jeg at høre hele satsen i mit hoved
Det er dog ikke kun musik fra det traditionelle klassiske repertoire man vil kunne opleve til koncerten. Pianisten Frederik Luis-Patricio Augsburg har selv komponeret et nyt stykke til et af værkerne i udstillingen. “Min musik opstod en sen aften på konservatoriet. Jeg sad og legede med nogle tilfældige toner og efterhånden begyndte jeg at høre hele satsen i mit hoved”. Frederiks musik bliver opført i det såkaldte “hvide rum”, som er en del af museets permanente udstilling.

Kom og vær med
Man kan opleve musikken tale et nyt visuelt sprog eller se sine yndlingsmalerier skifte stemning når de kombineres med forskellige musikstykker”, forklarer blokfløjtenisten Stine Benjaminsen: ”Forskellige kunstarter, tidsperioder og mennesker mødes og der vil uden tvivl være noget for alle, så kom og vær med”, opfordrer hun.

Medvirkende ved koncerten:
Sang: Anette Signe Pedersen
Klaver: Charlotte Schou Jørgensen
Klaver og elektronik: Frederik Luis-Patricio Augsburg
Orgel: Jacob Mouritzen
Accordion: René Hansen
Blokfløjte: Stine Benjaminsen

Samarbejde med Brandts
Også i Odense er der indgået frugtbare tværkunstneriske samarbejder, hvilket netop har resulteret i et succesfuldt forløb på Brandts under overskriften ”Sæt musik på kunsten”.