15.12.2015 10:59

SDMKs folkemusikere på turné

"Folkekons" inviterer til en inkluderende fest


Når de studerende fra Syddansk Musikkonservatoriums folkemusiklinje drager på turné i uge 2 i januar, er der tale om mere end blot koncerter i vanlig stil. Indvævet i folkemusikken ligger nemlig også et budskab om fællesskab og samvær: ”Det, der samler os som linje og individer, er folkemusikkens uovervindelige våben: Inklusion. Folkemusikken er til for fællesskabets skyld. På mange områder er det her, folkemusikken adskiller sig fra andre genrer. Den er inkluderende. Og det er vigtigt i al sin enkelthed. For hjertet og for fællesskabet”, fortæller violinstuderende Elisabeth Dichmann, som er blandt arrangørerne af januarturnéen. 


Folkekons, som de konservatoriestuderende folkemusikere kalder sig, kan opleves når de turnerer Danmarks tyndt i uge 2. Her har arrangørerne bestræbt sig på at komme til steder, som ikke tidligere har stået på turnéprogrammet. Derfor står blandt andet Thy og Lolland Falster i år på listen. Orkesteret, som består af folkemusiklinjens 12 studerende, bliver ved denne lejlighed suppleret med 3 studerende fra konservatoriets fællesnordiske folkemusikuddannelse samt en pianist fra det Jyske Musikkonservatorium og en bassist fra verdensmusiklinjen i Göteborg.

Den gamle og nye folkemusik
Folkemusikken har altid været farvet af dens omgivelser og på uddannelsen arbejdes da også med én fod i fortiden og en anden i nutiden: ”Mens vi lærer den danske melodi- og danseskat at kende, lærer vi samtidigt at skabe vores egen folkemusik. Vi synes det er spændende, hvad folkemusikken var engang, men også hvad den er i dag og hvad den kan blive til i morgen. Uanset hvad, så spreder musikken sig og lader sig inspirere og omdanne, hvor end den bevæger sig hen. Det er lige så tydeligt i dag, som det var for 300 år siden. Og lige så tydeligt er det, at den folkemusik vi har produceret til dette års turne, hvad enten vi selv har komponeret den eller arrangeret den, er et produkt af vores nutid og den baggrund vi som individer kommer fra”, fortæller fløjtestuderende og medarrangør Mette Qvist-Jensen.

På repertoiret kan forventes et bredt udvalg af både nykomponeret folkemusik og traditionel dansemusik i nye og gamle klæder. Derudover kan høres et nyskrevet nummer af jazz/hybrid-violinisten Bjarke Falgren samt traditionel folkemusik arrangeret af Kristine Heebøll.

FAKTA:


”Folkekons” er Syddanmarks Musikkonservatoriums folkemusiklinje og landets eneste af sin slags. Uddannelsen favner bredt, men har hovedfokus på den danske folkemusik. Der er dog åbenhed for de enkelte studerendes interesser og inspirationskilder indenfor skandinavisk, keltisk og amerikansk musik, klassisk musik, fransk barok, middelaldermusik, heavy, elektro, rock, jazz, fri improvisation og indisk klassisk musik, etc.

Hør folkekons følgende steder:

Søndag d. 10. januar: Syddansk Musikkonservatorium, Esbjerg, kl. 14.00
Mandag d. 11. januar: Wintercoat, Århus, kl. 20.00
Tirsdag d. 12. januar: Vestervig kirke, Thy, kl. 19.30
Onsdag d. 13. januar: Søstrehuset, Christiansfeld, kl. 19.00
Torsdag d. 14. januar: Klaverfabrikken, Hillerød, kl. 19.30
Fredag d. 15. januar: Forsamlingsgaarden, Toreby, kl. 20.00
Lørdag d. 16. januar: Global, København, kl. 22.00
Søndag d. 17. januar: Gimle, Roskilde, kl. 16.00