24.04.2015 15:19

Store hyledag

Studerende skaber lydværk med afsæt i varselssirenernes sang.


To studerende på SDMKs linje for elektronisk musik og lydkunst har taget afsæt i den årlige sireneafprøvning, når de inviterer til deres udendørs lydoplevelse ”Store Hyledag”, som de fremfører i forlængelse af sirenernes officielle signaler.

Den første onsdag i maj, afprøver Beredskabsstyrelsen alarmsirener i hele landet. Det sker hvert år og alle kender proceduren for alle er vokset op med sirenernes sang. Men, hvis man befinder sig i Esbjerg, skal man spidse ørene yderligere”, fortæller Lasse Thorning Jæger og Morten W. Schmidt.

Koncerten starter således klokken 12.00, når sirenerne afprøves med et signal i 3 gange á 45 sekunder hvert fjerde minut. Denne lyd kan høres i hele byen. Herefter afspiller Morten og Lasse deres fortolkninger 6 gange á 45 sekunder hvert fjerde minut.

Den noget usædvanlige lydoplevelse kan man få del i ved at befinde sig på pladsen bag ved konservatoriebygningen. Lydmaterialet til nyfortolkningerne er reallydsoptagelser af virkelige sirener, stemmer fra en 5. klasse på Sankt Nikolaj Skole, akustiske instrumenter, vejrtrækning og lyd genereret på computer og lydmoduler.

Værket arbejder med temaet ‘Krig’ og sætter vores fælles forståelse af tragedien overfor vores egen hverdag. Herhjemme hører krigs-dagligdag fortiden til, men den fjerne krig er alligevel nærværende og både larmer og synger i medier og musik. Så selvom krigen, både som en historisk begivenhed og som et drabeligt nu-og-her, der, fra et dansk perspektiv, foregår langt herfra, så vandrer beskeden om den, nyheden om den og signalet om fare, over store afstande.

Med koncerten vil de to musikere også skabe opmærksomhed om det udendørs højttalersystem, der er installeret i væggene bag konservatoriet. Systemet trænger nemlig til en opdatering og håbet er at man kan søge midler til en reetablering af et spændende lyd-udstillings- og koncertrum, midt i byen hos lokale puljer.

 De to kunstnere inviterer alle interesserede til at lytte og opleve mulighederne.


”Store Hyledag”
af Morten W. Schmidt og Lasse Thorning Jæger

Onsdag d. 6. maj klokken 12.00
Syddansk Musikkonservatorium, Kirkegade 61
Bag konservatoriebygningen
Der er fri entré