20.10.2016 11:40

Stunt!

SDMK åbner konkurrencetræningen for eksterne kursister.


Der er syv minutter at gøre godt med! Orkesterkonkurrencen er et klimaks på et livs musikalsk træning og forberedelse. Det er for mange også et voldsomt mentalt pres, hvor koncentration og selvbeherskelse sættes på prøve. Nu er der hjælp at hente.

Når danske konservatorieuddannede skal vinde stillinger i orkestre og ensembler er konkurrencen særdeles hård med et stort antal udenlandske ansøgere. Samtidig har kun få færdiguddannede danske orkesterinstrumentalister haft mental- og auditiontræning i løbet af deres studietid.

De årlige såkaldte ”stuntkonkurrencer” på Syddansk Musikkonservatorium er en del af aktiviteterne i Carl Nielsen Orkesterakademiet, som er vokset ud af konservatoriets partnerskabsaftale med Odense Symfoniorkester. Her iscenesættes et forløb, der nøje afspejler ansættelsesproceduren i det omgivende professionelle musikliv. F.eks. spilles der i en koncertsal og bag et forhæng, som det er tilfældet ved de fleste professionelle auditions. Professor Niels Ullner forklarer: ”Stunt-konkurrencer er jo et koncept der har været prøvet mange steder, men SDMK´s måde at gøre det på er speciel på grund af det realistiske forløb. Der er syv minutter pr deltager, så de skal være så fantastisk tydelige og præcise i deres signal. Nøjagtigt som ved en virkelig konkurrence. Det giver de studerende en god fornemmelse af hvordan det er at gå til konkurrence, så det ikke kommer bag på dem, når de prøver det i virkeligheden.”

Konkurrencetræningen åbnes for eksterne deltagere

Som noget nyt åbnes konkurrencetræningen nu op for eksterne kursister, som får mulighed for at nyde godt af SDMK’s erfaringer med at imitere en orkesterkonkurrence. ”Målgruppen er færdiguddannede orkesterinstrumentalister, der endnu ikke har formået at vinde en plads i et professionelt orkester/ensemble eller orkestermusikere, der ønsker at optimere deres mulighed for at konkurrere sig til en anden/bedre stilling”, fortæller vicerektor Martin Gade, som har været med til at tilrettelægge forløbet og åbne det for andre end konservatoriets egne studerende.

Blandt underviserne er Niels Ullner (kursusleder og juryformand), professor ved SDMK og 1. solocellist i Malmö Symfoniorkester foruden Line Fredens, certificeret coach og violinist med solistklasse fra DKDM. Derudover medvirker fire jurymedlemmer bestående af erfarne orkestermusikere repræsenterende strygere, træblæsere, messingblæsere og slagtøj.

Efteruddannelseskursets indhold og opbygning kan ses på www.sdmk.dk/efteruddannelse