SDMK

Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) er en videregående uddannelsesinstitution under Kulturministeriet, der tilbyder musik- og musikpædagogiske uddannelser på højeste niveau. Endvidere er det SDMKs opgave at udvikle og fremme dens kunstområde og det kulturliv, der knytter sig hertil, hvilket bl.a. gøres gennem kunstnerisk og pædagogisk udviklingsvirksomhed.

Syddansk Musikkonservatorium er med sin beliggenhed i henholdsvis Odense og Esbjerg en væsentlig aktør i det syddanske kulturliv - både som uddannelsessted og kulturinstitution, men i høj grad også som aktiv bidragsyder til hele regionens musikalske vækstlag og professionelle musikmiljø: Endelig er SDMK, i kraft af de ca. 200 årlige koncerter institutionen afholder, også en af regionens førende leverandører af musikalske kulturoplevelser for regionens borger. Ved siden af deres studie spiller konservatoriets ca. 260 studerende desuden en markant og aktiv rolle i hele regionens kulturliv – både som udøvende musikere, initiativtagere og undervisere.

Konservatoriet Esbjerg

Konservatoriet i Esbjerg har 110 studerende, der fordeler sig på en række forskellige uddannelser, herunder rytmisk og klassisk musik, elektronisk musik og lydkunst, folkemusik og filmkomponist. Uddannelsesinstitutionen er indrettet i byens unikke elværksbygning i Kirkegade. Den nyklassicitiske bygning på hjørnet af H.C. Ørstedsgade og Kirkegade, er ikke alene en af byens ældste og bedst bevarede, den er også et flot eksempel på et gedigent og historisk bygningsværk med tydelig inspiration fra antikken og Wiener-skolens spændende blanding af jugend og klassicisme. Der er med andre ord tale om en arkitektonisk perle fra en epoke, hvor det var god tone at ofre både energi og penge på industribyggeri. 


Koncertsalen

Husets koncertsal med 198 sæder regnes blandt Europas bedste til kammermusik i kraft af en enestående akustik. Ud over koncertvirksomhed benyttes husets faciliteter til konferencer, møder, mv. af såvel konservatoriet selv som af andre kulturinstitutioner og samarbejdspartnere. Salen udmærker sig endvidere ved at rumme et imponerenede koncertorgel på 44 stemmer. Orglet, der er en fryd ikke alene for øret, men også for øjet, er bygget til salen og dens mangfoldighed af kunst og finurlige indretning.

 

Café Ørsted

Café Ørsted fungerer som kantine for undervisere, studerende og personale i øvrigt, men som noget unikt blandt landets uddannelsesinstitutioner er alle - både byens borgere, turister og andre interesserede også velkommen i caféen. 
Caféen, der i øvrigt har fået sit navn efter den danske fysiker H.C. Ørsted, er samtidig et oplagt og velegnet forum for mange af konservatoriets musikere. De underholder her jævnligt gæsterne med små og store koncerter - f.eks. Torsdagscaféerne, hvor de rytmiske studerende uddeler musikalske smagsprøver på deres kunnen. 

Kontrolrapport


H.C. Ørstedhuset

Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg kan tilbyde sine studerende en helt unik mulighed, nemlig en attraktiv bolig beliggende lige ved siden af konservatoriet. H.C. Ørstedhuset har til formål - ud over at skabe gode boligforhold for musikstuderende - at medvirke til at levendegøre Esbjergs midtby, som et naturligt samlingspunkt for studerende fra byens uddannelsesinstitutioner. 

Huset består af 20 to-værelses (54,6 m2 med køkken og bad ) og 4 ét-værelses lejligheder (39,5 m2 med køkkenniche og bad ). Herudover er der tre mindre øverum - ét på hver etage samt et fælles kontor og computerrum i stueetagen. Endelig er der fire mindre depotrum i kælderen og fælles vaskerum.

Arbejdernes Boligforening (AB) administrerer H.C. Ørstedhuset, og al henvendelse vedrørende lejligheder, ventelister m.v. skal rettes til:

Arbejdernes Boligforening
Kirkegade 55
6700 Esbjerg
Telefon: 75 12 85 44     
Fax: 75 12 57 12
E-mail:post@abesbjerg.dk

Der kan opnås boligsikring til begge lejlighedstyper (afhængig af indtægtsforhold) - Kontakt Esbjerg Kommune for vejledning.

Konservatoriet Odense

Syddansk Musikkonservatorium i Odense har ca.150 studerende, der uddanner sig indenfor enten klassisk eller rytmisk musik. Konservatoriet har hjemme i kultur- og konferenchuset "Odeon" i centrum af Odense, og samarbejder med en række af byens centrale kulturinstitutioner, herunder Odense Symfoniorkester, Musikhuset Dexter, Odense Musikbibbliotek, TipToe BigBand og Studenterhus Odense. 


Historie

Det Fynske Musikkonservatorium blev grundlagt i 1929. Og manden bag var violinisten Martin Andersen (1886-1987), der også var stedets leder frem til 1963. Det lå absolut ikke i kortene, at Martin Andersen skulle ende som leder af byens musikkonservatorium, snarere tværtimod.

Martin Andersen blev født på et husmandssted på Aunslev Mark ved Bovense nær Nyborg. I ungdomsårene slog han sine folder som vogterdreng, landbrugsmedhjælper og arbejdsmand, men det blev musikken, der vandt. Hans mormor gav ham en violin, da han var 10 år gammel, og så var vejen banet. Violinen kom med i marken, hvor Martin Andersen fandt sit første publikum.

Martin Andersens forældre flyttede en del rundt, men havnede en tid i Odense, og her mødte den unge violinist kapelmester Gade, der ledede musikken ved festerne i Fruens Bøge og Næsbyhoved Skov. Hos Gade fik Martin Andersen sin første musikundervisning. Senere flyttede familien fra Odense, og sønnen Martin fik nye lærere.

Efter konfirmationen kom Martin Andersen ud at tjene, men byen trak i ham, og han kom i lære hos Thomas B. Thrige men studerede samtidig hos et par af byens musiklærere. Og med gode venners hjælp kom han til København, hvor han fik nogle af de bedste musikere til lærere. Musikkarrieren tog for alvor fart

Martin Andersen blev efterhånden et kendt navn, men han havde også en anden drøm, nemlig at skaffe Fyn og Odense et musikkonservatorium. Ideen mødte en del modstand, men Martin Andersen opgav ikke så let.

Det Fynske Musikkonservatorium begyndte som en privat ejet institution i lejede lokaler i Albanigade 5, hvor der til en begyndelse var 11 elever og seks lærere. 15 år senere i 1944 blev konservatoriet en selvejende institution.

I 1954 var der ikke længere plads nok i lokalerne i Albanigade, og konservatoriet flyttede til en herskabsvilla i Kronprinsensgade 19. Konservatoriet lånte også lokaler på katedralskolen, Odense Teknikum og snart også på det nyoprettede musikbibliotek. 

Musikkonservatoriet blev i 1963 en offentlig uddannelsesinstitution, og i 1972 overtog staten det. Konservatoriet havde på det tidspunkt 77 studerende og 53 lærere. Statsovertagelsen var lidt af en sejr for Det Fynske Musikkonservatorium og dets viljestærke grundlægger, Martin Andersen, der længe havde kæmpet en hård kamp med række lokale musikskoler om at blive landsdelskonservatorium.

I 1976 flyttede musikkonservatoriet til en nedlagt skjortefabrik i Islandsgade 2, hvor bygningerne senere er blevet udbygget.

Domorganist Poul Børch efterfulgte i 1963 Martin Andersen som rektor og har siden været efterfulgt af bl.a. Sven Erik Werner og Bertel Krarup. I dag er konservatoriet efter en fusion med konservatoriet i Esbjerg en del af Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) - Danish National Academy of Music. 

(Tekstbidder lånt af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær med tilladelse fra Historiens Hus Odense.)


Koncertsalen

Konservatoriets Koncertsal i Odeon er velegnet til både foredrag og koncerter. Scenen er stor nok til et mindre symfoniorkester/ kammerorkester og der er 198 siddepladser. Der er indgang til salen fra både stueetagen, hvor der er kørestolsadgang, og fra øvre foyer på 1. sal. Det er muligt at leje salen og øvre foyer, når SDMK ikke selv gør brug af dem. Priser og betingelser er som følger:


Leje af koncertsal pr. dag: kr. 18.000,00

Inkluderet i lejen er:

  • Standard scenebelysning
  • Lydanlæg (ikke mikrofoner)
  • Udpakningslokale
  • Øvre foyer
  • Stole og nodepulte til 25 musikere
  • Internetadgang
  • Garderobe – tøjstativer ved nedre indgang (på eget ansvar)

 

Øvre foyer pr. dag:  kr. 4.000,00


Ikke inkluderet i lejen er:

  • Teknisk assistent (lys og lyd) på hverdage: kr. 625,00 pr. time
  • Teknisk assistent (lys og lyd) weekend: kr. 675,00 pr. time
  • Regissør (studerende): kr. 200,00 pr. time

Hvis der fra konservatoriets side vurderes, at der er brug for mere mandskab, afholdes denne udgift af lejer.

Herudover er der mulighed for at indgå aftaler omkring tillægsleje af flygler (inkluderer én stemning), mikrofoner, projektor og lærrd, samt nodelamper. 

Lokalelejen er momsfritaget. Øvrige ydelser tillægges moms.

Leje af sal og udstyr aftales med uddannelsesproducent Julie Rasmussen (Telefon: +45 66 11 99 46/ E-mail: jmr@sdmk.dk)  inden endelig lejeaftale underskrives. Er der andre behov udover ovenstående, aftales disse ligeledes med uddannelsesproducenten. Henvendelse vedr. leje skal ske min. 3 måneder før arrangementets afholdelse.