Kontakt

CV

 

Baggrund og uddannelse:

Jytte von Rüden har studeret ved Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus hos Prof. Mogens Ellegaard og på Hochschule für Musik und Theater i Hannover hos Prof. Elsbeth Moser.

På Jytte von Rüdens initiativ blev solistklassen i accordeon oprettet ved de danske musikkonservatorier, og hun debuterede herfra som den første accordeonist i Danmark.

Jytte von Rüden er den eneste accordeonlærer ved et dansk musikkonservatorium, der er uddannet både solistisk og pædagogisk, ligesom hun er den eneste, der har erfaring med musikskolelivet.

Ansættelser:
I 1980 blev Jytte von Rüden ansat ved Det jyske Musikkonservatorium og i 1983 blev hun docent samme sted.

Siden 2008 er hun ansat ved Syddansk Musikkonservatorium – SDMK.

Intsrumenter, fag, studier:
Jytte von Rüden underviser i accordeon, klassisk harmonika, kammermusik, pædagogik og brugsharmonika.

Uddannelsen i klassisk harmonika kan kun studeres ved SDMK og er dermed et enestående uddannelsestilbud i Danmark.

SDMK tilbyder Bachelor- og Kandidatuddannelser samt Solistklasse i både accordeon og harmonika.

Solist:
Jytte von Rüden er i Danmark en af pionererne inden for det klassiske accordeonspil. Hun har givet utallige solokoncerter, både herhjemme og i udlandet, hvor hun gennem sin tekniske og musikalske autoritet på fornemste vis har repræsenteret både instrumentets originalmusik og de klassiske stilarter.

Flere komponister, som f.eks. L. Kaiser (DK), P. Fievé (DK) og C. Mansker(USA), har skrevet værker specielt til Jytte von Rüden.

Hun har optrådt som solist med flere symfoni- og kammerorkestre, og hendes solistiske virke har bl.a. ført hende til lande som Tyskland, Sverige, Spanien, Italien, Tjekkiet og Polen. Hun har bl.a. været solist med Georgiens Kammerorkester under ledelse af Liane Issakadze i Schleswig-Holstein Musikfestival.

Kammermusiker:
Som kammermusiker har Jytte von Rüden spillet i utallige sammenhæng og kombinationer og ad denne vej givet koncerter i Danmark, Tyskland, Sverige og Italien. Hun har gennem sit spil og beherskelse af instrumentet bevist, at accordeonet har ubegrænsede muligheder – også i  kammermusikken.

I 1997 dannede Jytte von Rüden DUO MODUS sammen med violinisten Marta Líbalová. Duo Modus www.duomodus.dk er både i den instrumentale sammensætning og repertoire unik og bekræfter kammermusik og fortolkning på højeste niveau.

Flere komponister, heriblandt Anders Koppel og Ole Schmidt, har skrevet dobbeltkoncerter til Duo Modus, som blev uropført med stor succes.

Jytte von Rüden har optrådt med Duo Modus i de fleste europæiske lande, ligesom duoen gentagne gange har givet koncerter i Israel og Hong Kong. Også  festivaler som f.eks. Schleswig-Holstein Musikfestival, ”Chambermusic Connects the World” i selskab med Gidon Kremer, Yuri Bashmet og Guarneri-Kvartet, Tel Aviv Kammermusikfestival og Gustav Mahler Festival hører til duoens koncertsteder.

Diskografi:
Jytte von Rüden har udgivet fire CDer med Duo Modus, som indeholder repertoire fra barok til moderne i duoens egne arrangementer.

I 2005 blev CDen ”Duo Modus in Another Way” kåret til ugens CD i Danmarks Radio.

Pædagog:
Jytte von Rüden har gennem mere en 20 år opbygget et nationalt og internationalt accordeonmiljø og gjort en stor indsats for instrumentet både solistisk, kammermusikalsk og pædagogisk.