Adjungerede professorer

En videregående uddannelsesinstitution kan tildele titlen 'adjungeret professor' til personer uden for institutionen, som har et højt fagligt niveau, og som institutionen ønsker at hædre med denne titel og knytte nærmere til sig som undervisere. Der er ikke tale om fuldtidsstillinger, men om forløb af projektkarakter, hvor de adjungerede professorer er i tæt kontakt med konservatoriets studerende. 

Joakim Milder

Syddansk Musikkonservatorium udnævnte i juni 2023 den svenske saxofonist, arrangør og komponist Joakim Milder til adjungeret professor for en 5-årig periode. Han er særligt tilknyttet den rytmiske afdeling i Esbjerg, som huser konservatoriets uddannelsesretning “rytmisk samtidsmusiker”.

Uddannelsen kendetegnes af en særdeles bred opfattelse af det rytmiske musikbegreb, og Milders kunstneriske profil og stilistiske bredde er derfor det perfekte match. Som en af de mest toneangivende saxofonister i sin generation har Joakim Milder gennem sin karriere spillet med alt fra Lisa Nilsson over smalle jazzprojekter til koncerter og indspilninger med koryfæer som Red Mitchell, Paul Bley og Tomasz Stańko.

Et enigt lærerkorps sagde om valget: ”Joakim Milders enorme alsidighed gør ham i stand til at bevæge sig frit i nærmest alle genrer inden for improvisationsmusikken. Han besidder en enorm viden og livserfaring fra musikbranchen og arbejder fordomsfrit med mennesker og musik, ligesom han helt naturligt arbejder med ligestilling.”

Milders meritter tæller bl.a. også 35 års undervisning på konservatorieniveau, ligesom han de seneste 10 år har været kunstnerisk leder for ”Norrbotten Big Band” - et af Skandinaviens mest prominente større rytmiske orkestre. Om sin rolle på konservatoriet i Esbjerg udtaler han: ”Det er en stor ære at modtage dette tilbud fra Syddansk Musikkonservatorium – en institution med et fornemt ry. Jeg ser virkelig frem til at møde studerende og kolleger for at sætte processer i gang, rejse nye spørgsmål og skabe meningsfuld musik!”

Rektor Claus Skjold Larsen udtalte ved udnævnelsen: ”Det er en meget stor glæde at kunne knytte en så stor kunstner og vidtfavnende kapacitet som saxofonisten Joakim Milder til Syddansk Musikkonservatorium. Hans store erfaring som både musiker og underviser vil uden tvivl blive et kæmpe plus for alle på SDMK”

Harald Haugaard

Photo of Harald Haugaard

Violinisten og komponisten Harald Haugaard er udnævnt til adjungeret professor ved folkemusikuddannelsen på Syddansk Musikkonservatorium fra studieåret 2020/21 og 5 år frem.

Harald Haugaard er en af sin generations mest markante og efterspurgte danske folkemusikere med et omfattende og anerkendt nationalt og internationalt kunstnerisk virke, en lang række roste udgivelser samt omfattende turnevirksomhed bag sig.

Han er uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium (nu Syddansk Musikkonservatorium) og var i en årrække centralt engageret i etableringen og udviklingen af den danske folkemusikuddannelse. Derudover er han anerkendt som en fremragende formidler, inspirator og talentudvikler og har desuden opbygget et stort internationalt netværk og virke, bl.a. som kunstnerisk leder af den dansk-tyske musikfestival folkBALTICA. Alt sammen noget, der kommer de konservatoriestuderende til gode.

Som forvalter af en stedbunden folkemusiktradition har Haugaard en dyb forankring i den danske spillemandstradition. Han bidrager imidlertid samtidig til en stadig ekspansion af det musikalske mulighedsfelt, og han er med sit innovative og energiske drive en fremtrædende eksponent for udforskningen af nye udtryk på tværs af genrer og kunstneriske udtryk.

Om udnævnelsen og den opgave det indebærer siger Harald Haugaard: “Musik er en af verdens vigtigste udtryksformer og stærkeste sprog. Musikken forbinder mennesker og ophæver kløfter og skel mellem os. Der er brug for musik, og netop derfor har konservatoriestuderende en stor og smuk opgave med at formidle den til os allesammen. Det er mit håb, at jeg som adjungeret professor kan bidrage yderligere til at motivere dem til det”.

 

 

Henry Fairs

Den britiske organist Henry Fairs er i 2023 blevet udnævnt til adjungeret professor ved kirkemusikuddannelsen på Syddansk Musikkonservatorium.

Med udnævnelsen følger opgaven med at inspirere og motivere de studerende og sikre en fortsat udvikling af Syddansk Musikkonservatoriums kirkemusikuddannelse i Esbjerg.

Om udnævnelsen og den ventende opgave siger Henry Fairs: “I am absolutely delighted to take up this position and to be associated, both professionally and personally, with the flourishing organ and church music department of the Syddansk Musikkonservatorium. I hugely look forward to future collaborations, involvement in great music making and many exciting projects in my capacity as Honorary Professor of Organ.”

Siden 2020 har Henry Fairs været professor i orgel ved Universität der Künste, Berlin. Han har tidligere gennem mange år været underviser og leder af orgelfaggruppen ved Royal Birmingham Conservatoire. Herudover har han beklædt flere gæsteprofessorater, ligesom han har deltaget i bedømmelseskomiteer i forbindelse med internationale orgelkonkurrencer. Som orgelsolist har han vundet flere internationale priser og udforsket et bredt repertoire gennem omfattende indspilninger og koncertvirksomhed.

Også i SDMK’s orgelfaggruppe er der stor tilfredshed med valget: ”Henry Fairs rummer et stort udtryksmæssigt, klangligt og teknisk overskud. Han er en imødekommende, favnende og rummelig personlighed, hvilket gør ham til en fantastisk underviser. Vi ser meget frem til et inspirerende og givende samarbejde med denne internationale musikerpersonlighed, som bliver en vigtig del af den fortsatte udvikling af orgelmiljøet på Syddansk Musikkonservatorium, Esbjerg”, siger Mikkel Andreassen, der til dagligt tegner konservatoriets orgelmiljø.

Rektor Claus Skjold Larsen siger om udnævnelsen af Henry Fairs: ”I kraft af sin stærke kunstneriske og pædagogiske profil er Henry Fairs et særdeles godt match til kirkemusikuddannelsen i Esbjerg, hvor han vil kunne undervise og inspirere studerende på mange forskellige niveauer.”

David Braid

Photo of David Braid

David Braid er en højt anerkendt canadisk jazzkomponist og pianist, der har markeret sig på den internationale jazzscene gennem flere årtier. Han har været nomineret til en Juno, der er Canadas største musikpris, otte gange og vundet den tre. Senest med bandet The North, hvor han netop spiller sammen med Anders Mogensen og Johnny Åman.

Ole Edvard Antonsen

Photo of Ole Edvard Antonsen

Ole Edvard Antonsen betragtes som en af verdens mest fremtrædende trompetsolister. Han har optrådt på prestigefyldte spillesteder i mere end 40 lande, herunder Carnegie Hall i New York, Musikverein i Wien, Suntory Hall i Tokyo, Sydney Opera House, Barbican i London og Philharmonie i Berlin, og optræder med orkestre som Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, Academy of St Martin in the Fields, Australian Chamber Orchestra og Tokyo Philharmonic Orchestra, og med fremtrædende dirigenter, herunder Mariss Jansons, Kent Nagano, Philippe Herreweghe og Dmitri Kitayenko.

Antonsen er en bemærkelsesværdig alsidig musiker og har også haft glæde af samarbejde med musikere inden for pop og rock, herunder John Miles, Mark King fra Level 42, Lisa Stansfield og Ute Lemper, samt jazzensembler som Metropole Orchestra, Willem Breuker Kollektif og hans egne grupper. Som dirigent har Antonsen optrådt med orkestre og ensembler såsom Bergen Filharmoniske Orkester, Saõ Paulo Symfoniorkester og Göteborgs symfoniske messingensemble. Fra 2006 til 2010 var han hoveddirigent og kunstnerisk leder af Royal Norwegian Air Force Band, en position han i øjeblikket har hos Norwegian Wind Orchestra.

En omfattende og vidtgående diskografi har bragt ham priser og anerkendelse, og i 2007 blev Ole Edvard Antonsen udnævnt til kommandør for den kongelige norske orden af ​​St. Olav. Han har haft uropførelser af mere end 60 store værker skrevet specielt til ham. I de senere år har han selv komponeret en række værker under overskriften 'Musical Landscapes' og udført dem ved omkring 350 koncerter over hele verden.